”Nu luktar kläderna kodynga också. Och här måste jag stanna hela sommaren, tänker elvaåriga Agneta. Mot sin vilja har hon blivit skickad till släktingar i Kronoby. Kusin Maji ser till att hon vänjer sig vid djuren och arbetet på landet. Oron för pappa dämpas av allt det nya hon möter och vardagen rullar på trots kriget. Men så kommer budet om att Majis bror är saknad vid fronten och ställer allt igen en gång på ända.
Året är 1944 och i Finland har kriget mot Sovjetunionen pågått i fyra år. Männen och deras öden vid fronten håller alla påminda om krigets fasor.”
Agneta är elva år, det är sommaren 1944 och det är krig i Finland. De historiska händelserna bildar en ram runt författarens fiktiva berättelse om stadsflickan som blir skickad till släktingar på landet över sommaren. Livet på landet är till en början skrämmande men snart vänjer hon sig vid djuren och arbetet. Hon blir god vän med en jämnårig kusin och kriget märks inte så mycket i vardagen. Det är männen som kommer från striderna vid fronten med fysiska och psykiska skador som gör krigets grymheter tydliga.
Bokens målgrupp är barn 9–13 år. Boken innehåller illustrationer av Terese Bast.
Författarens första bok ”Hanna 1918” gavs ut på eget förlag 2019, en andra upplaga 2020. Boken fick goda recensioner och blev vald till skolornas bokpaket (Lisi Wahls stiftelse). I sitt tidigare arbete som bibliotekarie har hon arbetat med bl a bokprat i skolor och då uppmärksammats på hur lite skönlitterära berättelser det finns om barnens situation under krig, speciellt i Finland och i Norden.