Snarare olyckligt än lyckligt – så sammanfattade Lev Lvovitj Tolstoj sitt liv. Det hade funnits förutsättningar för lycka och framgång: en trygg barndom, en konstnärlig begåvning, ett kärleksäktenskap… Men född med en orolig själ, rastlös och ombytlig, svek han sina ideal och tyngdes av både egna och omgivningens förväntningar.
Lev Lvovitj Tolstoj såg sin far, den världsberömde författaren, som orsaken till motgångarna. Djup beundran övergick i konstant uppror, samtidigt som relationen gav förutsättningar för ett liv som debattör, författare och skulptör. Från åren på släktgodset Jasnaja Poljana till landsflykt i Skåne – däremellan befann sig Lev Lvovitj Tolstoj ofta på resande fot. I Sverige mötte han sin första stora kärlek, Dora Westerlund från Enköping, och svenskarna kallade han det lyckligaste folket i Europa.
Lev Lvovitj Tolstojs levnadssaga inrymmer revolutioner och krig. Den omfattar överflöd såväl som armod, livsglädje såväl som svartsyn. Ben Hellman, docent i rysk litteratur och översättare, bjuder på en skildring som är oavbrutet spännande.