Lilla e, nr 8
Vi tenderar att tala om litteratur som om det var något enhetligt, när det i själva verket rör sig om olika fenomen, som uppstår ur olika drivkrafter och med olika syften. Vad har det för konsekvenser för den seriöst syftande litteraturen? Ulrika Nielsen diskuterar skillnaden mellan litteratur som konstform och den alltmer dominerande mainstreamlitteraturen. Vad är litteratur? Hur hänger litteraturens försvinnande ur det allmänna medvetandet ihop med stora samhällsförändringar, teknologi, ekonomism och en förändrad syn på vad det innebär att vara människa?
Det problematiska är […] att mainstreamismen blivit så invasiv att den är på god väg att tränga undan och kväva litteraturen själv, på samma sätt som populismen med sin förföriska retorik och sina förenklingar tränger undan seriösa samtal om komplexa frågor. Ordet litteratur har helt enkelt missbrukats, eftersom det kan betyda så mycket.
ULRIKA NIELSEN är född 1974 i Nykarleby och bosatt i Stockholm. Hon är verksam som författare och förläggare på Ellips förlag, och har gett ut nio böcker i olika genrer, senast den lyriska essän Tingen (Schildts & Söderströms 2022).